Начало Профил История

Историята на Криолан

1945
Компанията е основана през 1945 г. във френската част Берлин – провинция Reinickendorf, където стартира с производство на козметика за поддръжка и грижа за тялото.
През същата година на пазара излиза първия театрален грим с новото име KRYOLAN и започва да се доставя в наново отворените след войната берлински театри.

1947
Две години след създаването си фирмата отваря офис в съветската част на Берлин.

1950
Комунистическите власти извършват национализация на офиса в Източен Берлин. Търговката дейност обаче не спира, а се осъществява от нарочно създадена независима компания с име Coloran.
Направени са първите, при това успешни опити за навлизане на пазара в съседни страни – Франция, Холандия, Швейцария и Австрия.

1962
KRYOLAN изкупува конкурентната фирма Brandel GmbH на 1 Януари 1962. Този ход има благоприятвн ефект за продуктовата гама, продажбите и производството. Значително се увеличава растежа и популярността на новата търговска марка на KRYOLAN – BRANDEL.

1969
Тази година бележи премиерата на специализираното издание на KRYOLAN за грим и гримьорски дизайн с името “lebendige Maske”. От тогава до ден днешен изданието се публикува редовно.

1971
След 26 години успешен бизнес воден от офиса, разположен на Reinickendorf Provinzstrasse, компанията се премества в собствена сграда на улица Papierstrasse.
Осъществени са първите трансатлантически контакти. Предстои навлизането на нов пазар: САЩ.

1976
Създадено е първото чуждестранно подразделение – KRYOLAN Corp., Van Nuys, California.
Същата година в отговор на големия интерес от страна на клиентите и след активна работа по усъвършенстването на формулата, така-наречената парамедицинска козметика или козметичен камуфлаж (грим, който прикрива, скрива дефекти на кожата) се регистрира под търговската марка “DERMACOLOR”.
В началото програмата DERMACOLOR включва крем в 12 естествени телесни цвята и 4 сенки със специална фиксираща пудра.

1976-1981
Дялът на износа нараства до 60 %. През този период KRYOLAN завзема още нови пазари – освен в Европа и Северна Америка, продуктите на KRYOLAN се продават официално вече и в Южна Африка и Южна Америка.
Броят на работниците нараства до 36!

1981
Смяна на седалището и разрастване на бизнеса на KRYOLAN Corporation. Новият централен офис на дъщерната компания се премества в Сан Франциско.
Камуфлажната серия гримове става изключително популярна и то без реклама, единствено благодарение на доволните клиенти – „от ухо на ухо”. Продуктите DERMACOLOR вече се продават в 9 различни. Особено голям успех имат в Австралия.

1982
KRYOLAN е организатор на първия международен семинар за артисти-гримьори, провел се в Берлин. Събитието преминава с огромен успех. В него взимат участие 150 участници от 20 страни. От тогава тези семинари са традиция.

1983
Австралия и Нова Зеландия се присъединяват официално към листата с чуждестранни пазари за продуктите на KRYOLAN.

1986
Осъществяват се първи, обещаващи контакти с Азия. Първият азиатски търговски партньор е Cosmoprof от Сингапур, който до ден днешен е представител на KRYOLAN за Сингапур и Малайзия.

1987
Бизнесът в Северна Америка се разраства в бързи темпове. За да отговори на нарастващите нужди на пазара е закупена собствена сграда в центъра на Сан Франциско, където се помещава централата на подразделението в САЩ.

1989
България се присъединява към сплотеното семейство на KRYOLAN. За търговски представител на територията на България е избрана фирма Експрестрейд.

1992
KRYOLAN купува акциите на Charles H. Fox, London като запазва търговското име и я превръща в 100 % дъщерна компания. Fox Ltd. поема отговорността за продажбите на KRYOLAN във Обединеното Кралство.

1993
Създена е KRYOLAN Poland Ltd. със сдалище град Щетин. Голяма част от производствените мощности на компанията се транслоцират тук.

1995
50 години KRYOLAN
За KRYOLAN работят общо 120 работника в 4 завода. Театралният грим KRYOLAN се продава на 5 континента.
За по-нататъшното развитие на KRYOLAN е планирана експанзия на продуктовата гама, добавяйки още продукти от камуфлажната програма и орнаментална козметика. Тези сфери на работа имат своите традиции в компанията от далечната 1976, но сега те отново са много актуални.

1998
След една година строителство е открит новия логистичен център на компанията в Zehlendorf, Oberhavel. Той е разположен върху 9000 кв.м. площ и има капацитет 1000 евро-палета. Тук се намират и няколко цеха за производство на спрей.

2000
Открит е завод в Бангладеш, намиращ се в Dhaka Export Processing Zone. Тук се произвеждат предимно козметични аксесоари.

2003
KRYOLAN Poland чества своята 10 годишнина. Полското подразделение вече е значим фактор в непрестанно развиващата се компания. Броят на работещите за KRYOLAN в Щетин достига 45.

2004
През месец май KRYOLAN е домакин на първия форум за професионални гримьори.
През Август се провеждат 28 Олимпийски игри в Атина. KRYOLAN прави грима на 400-те актьора, взели участие в единствената досега по рода си церемония по откриване. Специално за това събитие KRYOLAN създават уникален продукт - грим, който да отговаря на екстремните метеорологични условия.
В края на годината компанията отново увеличава ресурсите си, като закупува още 1000 кв. м. за производство и съхранение на продукцията си.

2005
По време на „Beauty International Trade Fair” в Дюселдорф, Германия, Арнолд Лангер получава приза “A Life of Beauty” за цялостно развитие и професионални постижиения.
60 години KRYOLAN
Създадена е KRYOLAN Cosmetics (India) P. Ltd. в южноиндийския град Chennai (Madras).
За компанията работят вече 200 човека.

2006
Германия е домакин на FIFA World Cup, чието мото е „Време за нови приятелства”. По този повод KRYOLAN създаде серията FAN-Make-up.
Състоялото се в Дюселдорф модно изложение CPD Dussseldorf е официално подпомогнато от подбран екип на KRYOLAN – екипът International Make-up Artists, под ръководството на JOS BRADS and DOMINIC CRUZ. KRYOLAN е официален „гримьор” на това шоу, както и на следващите му издания.
KRYOLAN организира „Първи мулти-културен симпозиум на професионалните дизайнери – гримьори” в Техническия Университет в Берлин. Сто и двадесет професионални гримьора взимат участие в това събитие.
Ражда се Global Face Art.

2007
Представена е най-новата серия продукти, най-новото изобретение на KRYOLAN – High Definition. KRYOLAN създаде специален грим отговарящ на високите изисквания и стандартни на последните технологии – камерите с висока разделителна способност.
Месец Септември, Дюселдорф, Германия. GDS Dusseldorf е най-голямото модно изложение за обувки в света. KRYOLAN за първи път е официално отговорното лице за грима в това шоу, както и за всички следващи издания.
Месец Септември, Париж, Франция. Със своя отбор Make-up Artist Team, KRYOLAN взима за пръв участие в световното модно шоу Prêt à Porter.

Представителството на KRYOLAN за Бъгария сменя офиса си в София, премествайки се на по-лесно достъпно място в центъра на столицата: бул. "Прага" 30, ет 1.

2008
През октомври в Chenai, Индия отваря врати първата Академия за гримьори на KRYOLAN в сътрудничество с училището за гримьори „Hasso von Hugo” под името „Kryolan Мephysto Professional Make-up Academy”.
В Милано, Италия KRYOLAN проведе своя традиционен „Трети мулти-културен симпозиум на професионалните дизайнери – гримьори – the Global Face Art”.
През месец ноември KRYOLAN премества своя логистичен център в нова сграда в Zehlendorf, провинция Branderburg (близо до Берлин). Новият логистичен център има капацитет 5500 слота за палета и площ от около 5000 кв. м.

2009 - ...
KRYOLAN и ние от Експрестрейд продължаваме да се развиваме и усъвършенстваме за и благодарение на Вас - нашите лоялни клиенти.

Професионални гримове Криолан