Начало Речник

Речник

А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ь Ю Я

Витамин E
Токоферо̀л. Мастно разтворим витамин, представляващ важен антиоксидант. Като антиоксидант той предпазва мембраните на клетките от натрупване на токсични продукти каквато е например млечната киселина. В качеството си на хранителна добавка се обозначава като E307 (α-токоферол), E308 (γ-токоферол) и E309 (δ-токоферол). Често се използва в козметиката и козметияните средства, особено при тези с "подмладяващ ефект".

Витилиго
Загубата на пигмент в здравата кожа. Изразява се в появата на участъци по кожата във вид на едно или повече бели петна, лишени от кожния пигмент меланин. Формата им е неправилна, подобна на карта и с различна големина. Най-често се явява симетрично по кожата на лицето, шията, китките, бедрата, гениталите и други места, предимно с по-нежна кожа. Като причини се сочат автоимунно разтройство, при което собствената имунна система унищожава пигментните клетки - меланоцити. Не е заразно. Поради това, че при витилиго не се наблюдават никакви други физически симптоми, болезнени или неприятни усещания, и като цяло кожата е напълно здрава с изключение на посочената симптоматика, някои специалисти не определят витилиго като заболяване, а като козметичен дефект. Въпреки това, поради видимото му от околните проявление, витилиго е причина за душевни страдания и дискомфорт при страдащите от него. Лечението е трудно и много често безрезултатно.

Дермаколор
DERMACOLOR (DC). Камуфлажната система разработена от Криолан. Специална гримьорска програма за коригиране и прикриване с цветен грим на кожни дефекти и белези - вродени, случайни или следхирургически. Тези препарати са лесно приложими и са подходящи за всеки тип кожа, отличават се с отлична, клинично проверена поносимост и ефективност дори и при много продължително използване.

Дермаколор Лайт
DERMACOLOR Light (DCL). Камуфлажната система разработена от Криолан. Съдърва по-малко количество пигмент от Дермаколор и по-голямо от стандартните гримове. Дермаколор лайт се е подходящ тогава, когато обикновената козметика не е достатъчно покривна, а камуфлажната е прекаленo интензивна.

Дерматологично тестван
Клинично тестван. Означава, че съответния продукт е преминал клинични изпитвания и проучвания с цел определяне ефективността на продукта, поносимостта на организма към него и наличието или липсата на странични ефекти.

Еластин
Протеин, изграждащ еластичните нишки в съединителната тъкан, който обезпечава еластичносттта на кожата, на кръвоносните съдове и на други структури.

Компактен
Удобна, лесно преносима, с малки размери форма на опаковката на различни продукти - пудра, сенки за очи, руж и др. Обикновено това е малка кутийка тип "мида", съдържаща пресована пудра, огледалце, а понякога и апликатор.

Колаген
Колагенът е главния белтък в съединителната тъкан и е най-изобилстващия белтък при бозайниците. Той е здрав и неразтеглив с голяма издръжливост на опън. Заедно с мекия кератин, той осигурява здравина и еластичност на кожата и при деградацията му с възрастта се получават бръчки. Колагенът укрепва кръвоносните съдове и има роля в развитието на тъканите.Използва се в козметичната хирургия, например за увеличаване на устните, въпреки че сега по-често вместо него се използва хиалуронова киселина.

Кератин
Кератинът изгражда космите на косата, ноктите, вълната и други. Тези белтъци имат спирална структура.

Криолан Кеър
Kryolan Care. Индивидуална козметична серия на Криолан. Елегантна, индивидуална грижа за кожата. Професионална грижа за кожата.

Мат/Матов
Неблестящ, който има плътна формула на цвета.

Матиращ
Специална формула, създадена за да намали блясъка на кожата на лицето, чрез абсорбиране на излишните мазнини.

Металик
Отнася се за цвят "металик" - козметичен ефект с отблясъци и сенки наподобяващи различни метали - злато, сребро, бронз, мед, който е резултат от използването на специални рефлектиращи пигменти. Гримовете KRYOLAN с цвят металик не съдържат метал.

Меланин
Пигмент, който предпазва организма от вредното действие на ултравиолетовите лъчи. При хората меланинът е една от причините за естествената пигментация на кожата, косата, ириса на окото и др. Липсата на меланин е причина за състоянието албинизъм, когато пигмент въобще не се произвежда, или заболяването витилиго, когато само в определени участъци по кожата, окосмяването и ириса такъв липсва.

Неутрален цвят
Цветове и цветови нюанси доближаващи се максимално до естествения цвят на кожата.

Пастелелен цвят
Меки цветове, бледи нюанси на основни цветове.

Розацея
Хронично възпаление на кожата на лицето. Наблюдава се зачервяване на кожата, появяване на разширени кожни съдове съпровождащи с червеникави пъпки.

Сатен
Неблестящ, мек нюанс на цвета.

Себум
Естествена мазнина, произвеждана от кожата.

Супраколор
SUPRACOLOR. Театрален грим. Висококачествени мазни гримове, които са високо ефикасни и общоприети през последните десетилетия и най-приложими в сферата на театралния и кино грим.

Титаниев диоксид
Бял прах, който придава на козметичните формули и продукти непрозрачност и същевременно предпазва от вредното въздействие на слънчевите лъчи.

Транспарантен
Полупрозрачен.

УВ
UV. Ултравиолетова светлина.

Ултра фон дьо тен
Ultrafoundation. Ултра фон дьо тенът е крем-основа формулирана за най-взискателните, която се отличава със своята покривност. Може да се използва и като коригиращ грим.

ФДТ
Фон дьо тен

Фън Фейз
Грим за деца, д
етски гримове, които Криолан предлага под търговската марка FunFaze. Блестящи, брилянтни, многоцветни, лесни за нанасяне, лесни за отмиване, напълно безвредни.

Хай дефинишън
High Definition, HD (висока резолюция или висока разделителна способност) е технически термин използван в телевизията и киното. Нова професионална серия KRYOLAN характеризираща се с: перфектна микро-покривност, неограничено нанасяне и отлични характеристики на покривност, контрол върху изображението. Тази серия е създадена за професионална употреба при/с HD и за безупречна визия.

Хипоалергичен
Продукти, в химичния състав на които няма никакви алергени. Т.е. предполага се, че не биха предизвикали алергична реакция.

Шанжан/Перлен
Съдържат молекули, светлинните спектри на които се смесват при което се създава ефект, наподобяващ цветовете на дъгата.

 

Каталози

KRYOLAN KRYOLAN Основен продуктов каталог на KRYOLAN. Включва пълната гама продукти. Език: български
Дермаколор лайт Когато обикновената козметика не е достатъчно покривна, а камуфлажната е прекаленo интензивна… С DC Light ще забравите за проблемите при гримиране!
High Definition Новата професионална серия на KRYOLAN. Създадена за професионална употреба при HD и за безупречна визия.
Private Care Професионална грижа за кожата. Индивидуална козметична серия. Елегантна, индивидуална грижа за кожата.